POSbeer.org Kaikki Oluesta
The Finnish Beer Portal
 

[POS] [Periaatteet] [Toiminta] [Oluttapaaminen] [Kotiolut] [Julkaisut] [Yhteystiedot] [Historiaa] [Summary in English]

Akateemiset Hyvän Oluen Ystävät 1992-1995

Akateemiset Hyvän Oluen Ystävät lakkautettiin keväällä 1995 ja toiminta yhdistettiin Perinteisen Oluen Seuraan. Lakkauttamisen syynä oli aktiivipula.


Akateemisten Hyvän Oluen Ystävien kiinnostus olueen ei, nimestä huolimatta, ole puhtaasti akateemista. AHOY on lähtöisin akateemisesta maailmasta ja se haluaa suhtautua olueen akateemisuuden velvoittamalla syvällisyydellä, kriittisyydellä ja kunnioituksella; unohtamatta tervettä opiskelijahenkeä.

Oluessa on vivahteita siinä kuin viinissä, miksei olutta siis arvostettaisi samalla lailla. Tässä yksi AHOY:n suurimmista päämääristä oluen arvostuksen kohottaminen, sen tunnetuksi tekeminen ja tiedon jakaminen.

Lyhyt historia

AHOY perustettiin keväällä 1992, mutta tässä vaiheessa yhdistys oli toiminut epävirallisesti jo vuodesta 1987. Ensimmäinen virike olutseuran perustamiselle tuli eräällä opiskelijajärjestön Koffin ekskursiolla, jossa päästiin maistamaan Portteria. Juoma havaittiin niin mainioksi ja aliarvostetuksi, että päätettiin siltä istumalta perustaa yhdistys "Portterin Ystävät".

Yhdistys toimi hiljakseen pari vuotta, jonka jälkeen nimi muutettiin parantuneen tuontiolutvalikoiman (lue Guinness) takia "Tumman Oluen Ystäviksi". Pari vuotta järjestettiin tapaamisia Helsingin Guinness-paikoissa, kunnes erään pitkähkön illan päätteeksi tuli puheeksi toiminta-ajatuksen laajentaminen kaikkiin hyviin oluisiin. Kun vielä keksittiin, että nimi "Akateemiset Hyvän Oluen Ystävät" lyhennettynä on tsekinkielinen tervehdys, oli AHOY syntynyt. Toimintaa heräteltiin seuraava kevät ja perustava kokous pidettiin 22.5.1992 yhdistysrekisteriin AHOY merkittiin 16.2.1994.

Jotta olutta voi arvostaa, se täytyy tuntea

AHOY järjestää jäsenilleen kaksi kertaa kuussa tapaamisia, joissa tutustutaan uusiin olutmerkkeihin ja harjoitetaan haju- ja makuaistia sokkomaisteluilla. Tähän mennessä AHOY:ssä ollaan maisteltu kaikki Suomesta saatavat oluet läpi kahteen kertaan.

Oluen panoon tutustutaan retkillä kotimaisiin panimoihin. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään matkoja mielenkiintoisiin olutmaihin ja -kaupunkeihin.

Muutaman kerran vuodessa pyritään pitämään seminaari jostain mielenkiintoisesta aiheesta. Tulossa on ainakin Beer Hunter -ilta, jossa katsotaan läpi Michael Jacksonin tv-sarja ja maistellaan jaksoihin sopivia oluita.

Helsingin olutravintoloiden tasoa valvotaan jäsentapaamisten jälkeen ravintolaiskuilla. Parhaiten kunnostautuneelle ravintoloitsijalle annetaan vuosittain kunniakirja olutkulttuurin edistämisestä. Ensimmäisen AHOY:n kunniakirjan sai Juha Lehdon ravintola Janoinen Lohi.

Olutvuosikirja

Suurin AHOY:n projekteista on tehdä ensimmäinen suomalainen Olutvuosikirja. Maisteluissa saadusta aineistosta kootaan opas, jossa esitellään kaikki suomesta saatavat oluet. Kustakin oluesta on tarkoitus esitellä tarkat tiedot sekä lyhyt luonnehdinta.

Olutesittelyiden lisäksi kirjaan tulee artikkeleita oluen maistelusta, tarjoilusta ja käsittelystä.

Toinen vuosikirjan keskeinen osa on ravintolaopas. Oppaassa esitellään kaikki tietoomme tulleet hyvät olutravintolat Suomessa.

Opiskelijapolitiikkaa

Ensimmäisenä olutpuolueena Suomessa AHOY otti osaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston vaaleihin marraskuun alussa. Neljän ehdokkaan vaalilista keräsi yhteensä 53 ääntä, eli jäimme noin 150 äänen päähän edustajistopaikasta. Menestys ylitti silti odotukset, ja jollemme muuta tempauksella saavuttaneet, niin ainakin paljon positiivista julkisuutta.

Jäsenyys

AHOY ei yritä värvätä jäseniä. Tällä tavalla jäsenmäärä pysyy suhteellisen pienenä ja samalla säilytetään kiinteä yhteys jäsenistöön. Jäseneksi haluavaa tarvitsee suosittelija ja jäsenyys vahvistetaan vasta kun tulokas on osoittanut aktiivisuutta parin jäsentapaamisen ajan. Tietysti jäsenen täytyy olla myös hyvän oluen ystävä. Jäsenmaksu on 20 markkaa.

Kari Likovuori

POS /  31.10.2006

 
23.9.2021 20:25

 Olutliitto

 European Beer Consumers Union
 


Tekijänoikeus © 2001-2002 Perinteisen Oluen Seura ry.